Posted by on 13 września 2018

Zaproponowano okno możliwości obniżenia ryzyka celiakii poprzez podawanie glutenu niemowlętom w wieku od 4 do 6 miesięcy. Metody
Przeprowadziliśmy wieloośrodkowe, randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie z udziałem interwencji dietetycznych z udziałem 944 dzieci, które były pozytywne pod względem HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 i miały co najmniej jednego krewnego pierwszego stopnia z celiakią. Od 16 do 24 tygodnia życia, 475 uczestników otrzymywało codziennie 100 mg immunologicznie czynnego glutenu, a 469 otrzymywało placebo. Anty-transglutaminazę typu 2 i przeciwciała antygliadynowe były okresowo mierzone. Pierwszorzędowym wynikiem była częstość potwierdzonej biopsją celiakii w wieku 3 lat.
Wyniki
Celiakię potwierdzono za pomocą biopsji u 77 dzieci. Aby uniknąć niedoszacowania częstości celiakii, w badaniach uwzględniono 3 dodatkowe dzieci, które otrzymały diagnozę celiakii zgodnie z kryteriami diagnostycznymi Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii Dziecięcej, Hepatologii i Żywienia (bez poddania biopsji) (80 dzieci mediana wieku, 2,8 lat, 59% to dziewczynki). Łączna częstość występowania celiakii u pacjentów w wieku 3 lat wynosiła 5,2% (przedział ufności 95% [CI], 3,6 do 6,8), z podobnymi wskaźnikami w grupie otrzymującej gluten i grupie placebo (5,9% [95% CI, 3,7 do 8,1] i odpowiednio 4,5% [95% CI, 2,5 do 6,5], współczynnik ryzyka w grupie glutenu, 1,23, 95% CI, 0,79 do 1,91). Stawki podwyższonych poziomów przeciwciał przeciw transglutaminazie typu 2 i antygliadyny były również podobne w dwóch grupach badawczych (7,0% [95% CI, 4,7 do 9,4] w grupie glutenu i 5,7% [95% CI, 3,5 do 7,9] w grupa placebo, współczynnik ryzyka, 1,14, 95% CI, 0,76 do 1,73). Karmienie piersią, niezależnie od tego, czy było ono wyłączne, czy też trwało podczas wprowadzania glutenu, nie miało znaczącego wpływu na rozwój celiakii ani na skutek interwencji.
Wnioski
W porównaniu z placebo, wprowadzenie niewielkich ilości glutenu w wieku od 16 do 24 tygodni nie zmniejszyło ryzyka celiakii przed 3 rokiem życia w tej grupie dzieci wysokiego ryzyka. (Finansowane przez Komisję Europejską i inne; PreventCD Current Controlled Trials number, ISRCTN74582487.)
Wprowadzenie
Celiakia, układowe zaburzenie o podłożu immunologicznym wywoływane przez gluten u osób podatnych genetycznie, charakteryzuje się przeciwciałami przeciw transglutaminazie typu 2 (TG2A) i enteropatią.1 Częstość występowania celiakii wynosi do 3% w populacji ogólnej i około 10 % wśród członków pierwszego stopnia w rodzinie chorych na celiakię.2-10 Celiakię leczy się dietą bezglutenową
[przypisy: anestezjologia larsen, kwercetyna występowanie, dentysta na warszawskiej gdańsk ]

Powiązane tematy z artykułem: anestezjologia larsen dentysta na warszawskiej gdańsk kwercetyna występowanie

Posted by on 13 września 2018

Zaproponowano okno możliwości obniżenia ryzyka celiakii poprzez podawanie glutenu niemowlętom w wieku od 4 do 6 miesięcy. Metody
Przeprowadziliśmy wieloośrodkowe, randomizowane, podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie z udziałem interwencji dietetycznych z udziałem 944 dzieci, które były pozytywne pod względem HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 i miały co najmniej jednego krewnego pierwszego stopnia z celiakią. Od 16 do 24 tygodnia życia, 475 uczestników otrzymywało codziennie 100 mg immunologicznie czynnego glutenu, a 469 otrzymywało placebo. Anty-transglutaminazę typu 2 i przeciwciała antygliadynowe były okresowo mierzone. Pierwszorzędowym wynikiem była częstość potwierdzonej biopsją celiakii w wieku 3 lat.
Wyniki
Celiakię potwierdzono za pomocą biopsji u 77 dzieci. Aby uniknąć niedoszacowania częstości celiakii, w badaniach uwzględniono 3 dodatkowe dzieci, które otrzymały diagnozę celiakii zgodnie z kryteriami diagnostycznymi Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii Dziecięcej, Hepatologii i Żywienia (bez poddania biopsji) (80 dzieci mediana wieku, 2,8 lat, 59% to dziewczynki). Łączna częstość występowania celiakii u pacjentów w wieku 3 lat wynosiła 5,2% (przedział ufności 95% [CI], 3,6 do 6,8), z podobnymi wskaźnikami w grupie otrzymującej gluten i grupie placebo (5,9% [95% CI, 3,7 do 8,1] i odpowiednio 4,5% [95% CI, 2,5 do 6,5], współczynnik ryzyka w grupie glutenu, 1,23, 95% CI, 0,79 do 1,91). Stawki podwyższonych poziomów przeciwciał przeciw transglutaminazie typu 2 i antygliadyny były również podobne w dwóch grupach badawczych (7,0% [95% CI, 4,7 do 9,4] w grupie glutenu i 5,7% [95% CI, 3,5 do 7,9] w grupa placebo, współczynnik ryzyka, 1,14, 95% CI, 0,76 do 1,73). Karmienie piersią, niezależnie od tego, czy było ono wyłączne, czy też trwało podczas wprowadzania glutenu, nie miało znaczącego wpływu na rozwój celiakii ani na skutek interwencji.
Wnioski
W porównaniu z placebo, wprowadzenie niewielkich ilości glutenu w wieku od 16 do 24 tygodni nie zmniejszyło ryzyka celiakii przed 3 rokiem życia w tej grupie dzieci wysokiego ryzyka. (Finansowane przez Komisję Europejską i inne; PreventCD Current Controlled Trials number, ISRCTN74582487.)
Wprowadzenie
Celiakia, układowe zaburzenie o podłożu immunologicznym wywoływane przez gluten u osób podatnych genetycznie, charakteryzuje się przeciwciałami przeciw transglutaminazie typu 2 (TG2A) i enteropatią.1 Częstość występowania celiakii wynosi do 3% w populacji ogólnej i około 10 % wśród członków pierwszego stopnia w rodzinie chorych na celiakię.2-10 Celiakię leczy się dietą bezglutenową
[przypisy: anestezjologia larsen, kwercetyna występowanie, dentysta na warszawskiej gdańsk ]

Powiązane tematy z artykułem: anestezjologia larsen dentysta na warszawskiej gdańsk kwercetyna występowanie