Posted by on 10 lipca 2018

Najczęstsze objawy to wzdęcia brzucha (u 20 dzieci) i biegunka (w 19). Skumulowana częstość występowania celiakii w wieku 3, 4 i 5 lat wynosiła 5,2% (przedział ufności 95% [CI], 3,6 do 6,8), 8,8% (95% CI, 6,6 do 11,0) i 12,1% (95 % CI, od 9,2 do 15,0), odpowiednio (Tabela S2 i Rys. S1 w Uzupełnieniu dodatkowym). Celiakia była znacznie częstsza u dziewcząt; w wieku 3 lat skumulowana częstość występowania wśród dziewcząt i chłopców wynosiła odpowiednio 7,2% i 3,4%; w wieku 4 lat, 11,8% i 6,1%; w wieku 5 lat, 14,5% i 9,9% (P = 0,04 w teście log-rank, P = 0,02 w analizie wieloczynnikowej) (tabela S2 w dodatkowym dodatku). Choroba rozwijała się znacznie częściej i wcześniej w grupie dzieci homozygotycznych pod względem HLA-DQ2 (DR3-DQ2 / DR3-DQ2 lub DR3-DQ2 / DR7-DQ2) niż w innych grupach ryzyka HLA, 4 ze skumulowanymi częstościami w 3, 4 i 5 lat odpowiednio 14,9%, 23,9% i 26,9% (P <0,001) (tabela S2 i ryc. S2 w dodatkowym dodatku). Karmienie piersią nie wpłynęło na rozwój celiakii. Skumulowane przypadki w wieku 3 lat wśród dzieci, które nie były karmione piersią, karmiono piersią przez 3 lub mniej miesięcy, karmiono piersią przez 4 lub 5 miesięcy lub karmiono piersią przez 6 lub więcej miesięcy 7,3% Odpowiednio 4,4%, 8,2% i 4,4% (p = 0,28). Podobne skumulowane przypadki w wieku 3 lat obserwowano u dzieci, które nigdy nie były karmione wyłącznie piersią lub były karmione piersią wyłącznie przez 3 miesiące lub krócej, przez 4 lub 5 miesięcy oraz przez 6 miesięcy lub dłużej (5,0%, 9,1%, 5,3% i 2,7% odpowiednio, P = 0,45). Kraj pochodzenia oraz liczba i rodzaj dotkniętych członków rodziny również nie były związane z rozwojem choroby (tabela S2 w dodatkowym dodatku), ani też szczepienia przeciw rotawirusom, infekcje przewodu pokarmowego lub dróg oddechowych oraz średnie dzienne spożycie glutenu (patrz Dodatek Dodatek).
Rozwój choroby celiakologicznej w związku z interwencją
Rycina 2. Ryc. 2. Skumulowana częstość występowania celiakii. W sumie 75 z 80 dzieci otrzymało diagnozę celiakii przed 5 rokiem życia. Skumulowana częstość występowania celiakii w grupie z glutenem w porównaniu z grupą placebo w wieku 3, 4 i 5 lat była następująca: 5,9% w porównaniu z 4,5%, 10,3% w porównaniu z 7,3% i 13,5% w porównaniu z 10,6%, odpowiednio (panel ZA). Skumulowana częstość występowania wśród 454 dziewcząt w grupie otrzymującej gluten i grupie placebo była następująca: 8,9% wobec 5,5%, 15,1% wobec 8,5% i 21,0% wobec 8,5% (panel B). Skumulowana częstość występowania wśród 490 chłopców była następująca: 3,2% w porównaniu z 3,6%, 5,9% w porównaniu z 3,6% i 7,0% w porównaniu do 13,4%, odpowiednio (panel C)
[hasła pokrewne: leczenie chrapania warszawa, amyloza, asumin ]

Powiązane tematy z artykułem: amyloza asumin leczenie chrapania warszawa

Posted by on 10 lipca 2018

Najczęstsze objawy to wzdęcia brzucha (u 20 dzieci) i biegunka (w 19). Skumulowana częstość występowania celiakii w wieku 3, 4 i 5 lat wynosiła 5,2% (przedział ufności 95% [CI], 3,6 do 6,8), 8,8% (95% CI, 6,6 do 11,0) i 12,1% (95 % CI, od 9,2 do 15,0), odpowiednio (Tabela S2 i Rys. S1 w Uzupełnieniu dodatkowym). Celiakia była znacznie częstsza u dziewcząt; w wieku 3 lat skumulowana częstość występowania wśród dziewcząt i chłopców wynosiła odpowiednio 7,2% i 3,4%; w wieku 4 lat, 11,8% i 6,1%; w wieku 5 lat, 14,5% i 9,9% (P = 0,04 w teście log-rank, P = 0,02 w analizie wieloczynnikowej) (tabela S2 w dodatkowym dodatku). Choroba rozwijała się znacznie częściej i wcześniej w grupie dzieci homozygotycznych pod względem HLA-DQ2 (DR3-DQ2 / DR3-DQ2 lub DR3-DQ2 / DR7-DQ2) niż w innych grupach ryzyka HLA, 4 ze skumulowanymi częstościami w 3, 4 i 5 lat odpowiednio 14,9%, 23,9% i 26,9% (P <0,001) (tabela S2 i ryc. S2 w dodatkowym dodatku). Karmienie piersią nie wpłynęło na rozwój celiakii. Skumulowane przypadki w wieku 3 lat wśród dzieci, które nie były karmione piersią, karmiono piersią przez 3 lub mniej miesięcy, karmiono piersią przez 4 lub 5 miesięcy lub karmiono piersią przez 6 lub więcej miesięcy 7,3% Odpowiednio 4,4%, 8,2% i 4,4% (p = 0,28). Podobne skumulowane przypadki w wieku 3 lat obserwowano u dzieci, które nigdy nie były karmione wyłącznie piersią lub były karmione piersią wyłącznie przez 3 miesiące lub krócej, przez 4 lub 5 miesięcy oraz przez 6 miesięcy lub dłużej (5,0%, 9,1%, 5,3% i 2,7% odpowiednio, P = 0,45). Kraj pochodzenia oraz liczba i rodzaj dotkniętych członków rodziny również nie były związane z rozwojem choroby (tabela S2 w dodatkowym dodatku), ani też szczepienia przeciw rotawirusom, infekcje przewodu pokarmowego lub dróg oddechowych oraz średnie dzienne spożycie glutenu (patrz Dodatek Dodatek).
Rozwój choroby celiakologicznej w związku z interwencją
Rycina 2. Ryc. 2. Skumulowana częstość występowania celiakii. W sumie 75 z 80 dzieci otrzymało diagnozę celiakii przed 5 rokiem życia. Skumulowana częstość występowania celiakii w grupie z glutenem w porównaniu z grupą placebo w wieku 3, 4 i 5 lat była następująca: 5,9% w porównaniu z 4,5%, 10,3% w porównaniu z 7,3% i 13,5% w porównaniu z 10,6%, odpowiednio (panel ZA). Skumulowana częstość występowania wśród 454 dziewcząt w grupie otrzymującej gluten i grupie placebo była następująca: 8,9% wobec 5,5%, 15,1% wobec 8,5% i 21,0% wobec 8,5% (panel B). Skumulowana częstość występowania wśród 490 chłopców była następująca: 3,2% w porównaniu z 3,6%, 5,9% w porównaniu z 3,6% i 7,0% w porównaniu do 13,4%, odpowiednio (panel C)
[hasła pokrewne: leczenie chrapania warszawa, amyloza, asumin ]

Powiązane tematy z artykułem: amyloza asumin leczenie chrapania warszawa